ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

Η βλεφαρίτιδα είναι η φλεγμονή της βάσης των βλεφαρίδων. Είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να συνοδεύεται από βακτηριακή προσβολή ή από γενικευμένη προσβολή του δέρματος.

Έχει δύο μορφές:

1. Την πρόσθια βλεφαρίτιδα που προσβάλλει το μέρος όπου εκβάλλουν οι βλεφαρίδες. Συνήθη αίτια είναι βακτήρια και πιτυρίδα στο τριχωτό της κεφαλής.
2. Την οπίσθια βλεφαρίτιδα που προσβάλλει το εσωτερικό μέρος του βλεφάρου και προκαλείται από προβλήματα των μεϊβομιανών αδένων στο βλέφαρο. Συνήθη αίτια είναι η ροδόχρους ακμή και η πιτυρίδα στο τριχωτό της κεφαλής.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ανάλογα με τον τύπο της βλεφαρίτιδας που υπάρχει, μπορεί να παρουσιαστεί οφθαλμικός ερεθισμός, τσούξιμο, δακρύρροια, αίσθηση ξένου σώματος, ξηροφθαλμία, κόκκινα ερεθισμένα βλέφαρα, σωμάτια σαν ''πιτυρίδα'' στα βλέφαρα, τις βλεφαρίδες και στις άκρες των ματιών.

Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον ιατρό σας για να σας δοθεί κατάλληλη θεραπεία. Αν η βλεφαρίτιδά σας οφείλεται σε βακτήρια, μερικές από τις πιθανές μακροχρόνιες παρενέργειες είναι η πάχυνση του χείλους των βλεφάρων, διεσταλμένα και αραιά τριχοειδή, τριχίαση, απώλεια των βλεφαρίδων, εντρόπιο και εκτρόπιο. Το κάτω τριτημόριο του κερατοειδούς ενδέχεται να παρουσιάσει έντονο ερεθισμό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία είναι αρκετά δύσκολη γιατί οι βλεφαρίτιδες υποτροπιάζουν. Ανάλογα με τον τύπο της βλεφαρίτιδας που έχετε η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ζεστές κομπρέσες στην περιοχή των βλεφάρων, τον καθαρισμό τους με χρήση κάποιου αντιβιοτικού ή και κάνοντας μασάζ στα βλέφαρα. Αν προκαλείται ξηροφθαλμία, τότε θα πρέπει να συνταγογραφηθούν φυσιολογικά δάκρυα ή λιπαντικές αλοιφές. Πολλές φορές στεροειδή χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της φλεγμονής, αλλά λόγω των παρενεργειών τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μακρύ χρονικό διάστημα.

Οι ζεστές κομπρέσες χρησιμοποιούνται για να μαλακώνουν την προσβεβλημένη περιοχή και τις ''κρούστες'' που σχηματίζονται και τις πρώτες μέρες εφαρμογής τους πρέπει να επαναλαμβάνονται τέσσερις φορές την ημέρα και για διάρκεια περίπου πέντε λεπτών. Έπειτα μία φορά την ημέρα μπορεί να είναι αρκετή.

Ο καθαρισμός των βλεφαρίδων μπορεί να γίνεται με ζεστό νερό, παιδικό σαμπουάν διαλυμένο σε ζεστό νερό ή με ειδικά προϊόντα καθαρισμού. Χρησιμοποιείτε διαφορετικό πανάκι καθαρισμού για κάθε οφθαλμό και ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Η θεραπεία με αντιβιοτικά συστήνεται μόνο για ορισμένους τύπους βλεφαρίτιδας. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Αν έχετε δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων το μασάζ στην βάση των βλεφαρίδων θα βοηθήσει στη μείωση της παρατεταμένης έκκρισης ελαίου. Πρόσφατα προτάθηκε θεραπεία με συμπληρώματα που περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα σε μορφή σταγόνων ή χαπιών.

Η βλεφαρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση, γι’αυτό η θεραπεία πρέπει να διαρκέσει πολλούς μήνες ώστε να έχει αποτέλεσμα. Για τους χρήστες φακών επαφής ενδέχεται να κριθεί απαραίτητο να μην φορούν τους φακούς τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή και μετά από αυτήν, καθώς είναι πιθανό να χρειαστούν άλλες λύσεις για την καθαρότητα της όρασής τους. Η αποφυγή του make up είναι μια πολύ καλή λύση για την υγιεινή των βλεφάρων. Σε μερικές περιπτώσει ενδέχεται να συστηθεί η χρήση αντιπιτυριδικού σαμπουάν στο κεφάλι και τα φρύδια.