ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ

Το σύνδρομο του ξηρού οφθαλμού αναφέρεται στις ανωμαλίες της δακρυϊκής στοιβάδας η οποία καλύπτει και προστατεύει την επιφάνεια του κερατοειδούς χιτώνα. Η δακρυϊκή στοιβάδα αποτελείται από μια λιπιδική (ελαιώδη), μία υδάτινη και μια λεπτή βλεννώδη στοιβάδα από κάτω για να προσκολλάται στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Οποιαδήποτε διαταραχή στις στοιβάδες αυτές αποτελεί απειλή για τη ¨λίπανση¨ της επιφάνειας του κερατοειδούς, και οδηγεί στο σύνδρομο του ξηρού οφθαλμού.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ;

Η γήρανση, η εμμηνόπαυση, η χρήση φακών επαφής, το ξηρό κλίμα, τα κλιματιστικά, ο αέρας, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, οι αυτοάνοσες παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτις, σύνδρομο Sjogren, ερυθηματώδης λύκος), φάρμακα (αντισταμινικά, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, διουρητικά κ.λπ), η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ;

Τα συμπτώματα διαφέρουν και μπορεί να είναι αίσθηση ξένου σώματος, μάτια που δακρύζουν, κάψιμο, ερυθρότης, φωτοφοβία, οφθαλμοί που κουράζονται εύκολα στο διάβασμα, παρακολουθώντας τηλεόραση ή δουλεύοντας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, δυσανεξία στη χρήση των φακών επαφής, έκκριση βλεννώδους εκκρίματος, οφθαλμοί που ερεθίζονται εύκολα από το κάπνισμα, ανάγκη για καλύτερη όραση νωρίς το πρωί ή κι αργά το βράδυ, βλέφαρα που κουράζονται και τα αισθανόμαστε ΄βαριά΄.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ;

Η πιο συνηθισμένη εξέταση είναι το Schirmer Test (κατά το οποίο εισάγουμε στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου ένα μικρό χαρτάκι και γίνεται μέτρηση της ποσότητας παραγωγής δακρύων της υδάτινης στοιβάδας) και το Break-up time Test, το οποίο βοηθά τον οφθαλμίατρο να διαπιστώσει αστάθεια στην δακρυϊκή στοιβάδα. Δεν υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της βαρύτητας των συμπτωμάτων που βιώνει ο κάθε ασθενής και των κλινικών τεστ για την ξηροφθαλμία.

ΤΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ;

1. Λιπαντικά (φυσιολογικά δάκρυα σε μορφή κολλυρίων, τζελ ή αλοιφών)
2. Απόφραξη των δακρυϊκών σωληναρίων με ειδικά βύσματα
3. Τοπική αγωγή με κορτιζόνη
4. Υγιεινή των βλεφάρων
5. Θεραπεία με ζεστές κομπρέσες
6. Προστατευτικά γυαλιά και έλεγχος των περιβαλλοντικών συνθηκών
7. Φάρμακα (σε στάδιο έρευνας για καλύτερα αποτελέσματα).

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ, ΑΛΟΙΦΩΝ ΚΑΙ ΤΖΕΛ;

Είναι βασικό η επιφάνεια του κερατοειδούς να παραμένει ενυδατωμένη. Στην περίπτωση ξηροφθαλμίας προκαλούνται στην επιφάνεια του κερατοειδούς μικροτραυματισμοί που μπορεί να οδηγήσουν σε εξέλκωση και να περιορίσουν σημαντικά την όραση. Όλοι οι ασθενείς με ξηροφθαλμία πρέπει να χρησιμοποιούν τα παραπάνω ενυδατικά βοηθήματα για την προστασία των οφθαλμών τους.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ;

Οι οφθαλμοί φέρουν 4 αποχετευτικά συστήματα από τα οποία αποχετεύονται τα συνεχώς παραγόμενα δάκρυα. Αυτά βρίσκονται στο κατώτερο και ανώτερο σημείο των βλεφάρων, κοντά στη μύτη. Σε ασθενείς που τα συμπτώματα οφείλονται σε έλλειψη της υδάτωσης στοιβάδας των δακρύων, το ΄κλείσιμο΄ της αποχέτευσης με τα ειδικά βύσματα βελτιώνει πολλές φορές τα συμπτώματα. Αν αυτό είναι καλά ανεκτό, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε μόνιμο καυτηριασμό των δακρυϊκών πόρων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ;

Για πολλούς ασθενείς, μέρος ή σύνολο του προβλήματός τους μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία των αδένων που παράγουν την ελαιώδη στοιβάδα των δακρύων (μεϊβομιανοί αδένες) η οποία και εμποδίζει την εξάτμιση των δακρύων. Αντιβιοτικά από το στόμα μπορεί να βοηθήσουν τη δυσλειτουργία αυτή. Για πολλούς ασθενείς είναι η πιο αποδεκτή άμεση μέθοδος αντιμετώπισης. Έτσι βελτιώνοντας την υγεία των βλεφάρων, κάνοντας ζεστές κομπρέσες και μερικές φορές κάνοντας μασάζ στα βλέφαρα για να κινητοποιήσουμε την παραγωγή των μεϊβομιανών αδένων έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα.

ΠΟΛΛΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΑΥΤΟ;

Είναι αλήθεια. Πολλές φορές ο πόνος των οφθαλμών είναι συνεχής και έντονος. Πολλές φορές έχει αντίκτυπο στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Οι εξωτερικές δραστηριότητες μπορεί να καταστούν αδύνατες λόγω ερεθισμού από άνεμο, αέρα ή από υπερβολική ευαισθησία στο φως. Η δουλειά στο γραφείο, ειδικά σε χώρους που κλιματίζονται, και η εργασία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή γίνεται πολύ δύσκολη. Επίσης αλλάζει η εξωτερική εμφάνιση με τους συνεχώς κόκκινους ερεθισμένους οφθαλμούς. Οι γυναίκες δεν ανέχονται τα διάφορα κοσμητικά βοηθήματα στα μάτια τους, με αποτέλεσμα να αμελούν την εξωτερική τους εμφάνιση. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι δύσκολα βρίσκει κάποιος σωστή ιατρική φροντίδα. Αν αισθάνεστε νευρικότητα ή και κατάθλιψη μιλήστε με ανθρώπους που βιώνουν το ίδιο πρόβλημα με εσάς και επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση όλης της πορείας της υγείας των οφθαλμών σας.