ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Είναι μια σοβαρή κατάσταση η οποία απειλεί την όραση. Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του οφθαλμού αποκολλάται από τον υποκείμενο στηρικτικό του ιστό και έτσι δεν λειτουργεί κανονικά. Αν δεν επαναπροσκολληθεί σύντομα, το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμή απώλεια της όρασης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Αν ξαφνικά δείτε μαύρα στίγματα, φώτα να αναβοσβήνουν ή σωματίδια να αιωρούνται στο πεδίο της όρασής σας, ενδέχεται να είναι προειδοποιητικά σημάδια. Η όρασή σας μπορεί να θολώσει ή να περιοριστεί πολύ. Άλλο σύμπτωμα είναι να δείτε μια ‘κουρτίνα’ ή σκιά να κατεβαίνει από την κορυφή του πεδίου της όρασής σας ή να έρχεται από τα πλάγια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν άμεσα, αν ο αμφιβληστροειδής αποκολληθεί άμεσα ή σταδιακά, αν αποκολλάται σταδιακά από τον υποκείμενο ιστό. Δεν υπάρχει καθόλου πόνος. Η άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για την όρασή σας.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΧΙΤΩΝΑ;

Ένας τραυματισμός στο πρόσωπο ή το μάτι και η υψηλή μυωπία είναι τα πλέον συνήθη αίτια. Επειδή τα μυωπικά μάτια είναι μεγαλύτερα από τα κανονικά και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας τους λεπτότερος, έχουν περισσότερες πιθανότητες για αποκόλληση.

Όγκοι, οφθαλμικές ασθένειες, εγχείρηση καταρράκτη καθώς και συστηματικές ασθένειες όπως ο διαβήτης, συμπεριλαμβάνονται στους προδιαθεσικούς παράγοντες. Στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια τα νέα αγγεία που αναπτύσσονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή ενδέχεται να τον απωθήσουν και να τον αποκολλήσουν. Η συχνότητα αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα είναι 1:10.000

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Χρειάζεται άμεση χειρουργική θεραπεία. Όσο πιο σύντομα επανακολληθεί ο αμφιβληστροειδής χιτώνας τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες επανάκτησης της χαμένης όρασης.