ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ-1

Ο κερατόκωνος είναι μία εξελισσόμενη οφθαλμική πάθηση στην οποία ο κερατοειδής αλλάζει σχήμα και παίρνει σταδιακά μορφή κώνου. Ο κώνος αυτός δημιουργεί εκτροπή του φωτός, προκαλώντας διαταραχές στην όραση.

Ο κερατόκωνος μπορεί να εντοπιστεί στον έναν ή και στους δύο οφθαλμούς, ενώ συχνά εμφανίζεται κατά την εφηβική ηλικία.

Συμπτώματα και Ενδείξεις Κερατόκωνου

Καθώς ο κερατοειδής παραμορφώνεται, προκαλείται εξελισσόμενη μυωπία και αστιγματισμό, μειώνοντας περισσότερο την όραση. Παρατηρείται θολερότητα και πιθανή φωτοευαισθησία.

Οι ασθενείς που πάσχουν από κερατόκωνο, έχουν συχνές μεταβολές των διαθλαστικών τους μετρήσεων.

Τι προκαλεί Κερατόκωνο

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η εξασθένηση του κερατοειδικού ιστού που οδηγεί σε κερατόκωνο, είναι πιθανό να οφείλεται σε ανωμαλία των ενζύμων του κερατοειδούς. Αυτή η ανωμαλία καθιστά τον κερατοειδή πιο ευάλωτο σε οξειδωτικές διαταραχές, που επιτείνουν την εξασθένηση και την παραμόρφωση αυτού.

Πιθανή αιτία για τις οξειδωτικές αυτές διαταραχές και την λέπτυνση του κερατοειδούς είναι η γενετική προδιάθεση, γεγονός που δικαιολογεί και τη συχνή εμφάνιση του σε μέλη της ίδιας οικογένειας.

Ο κερατόκωνος συχνά συνδέεται με την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, το υπερβολικό τρίψιμο των οφθαλμών, τη χρήση φακών επαφής με καμπυλότητα διαφορετική από αυτή που αντιστοιχεί σε κάθε ασθενή, ή άλλες χρόνιες παθήσεις που προκαλούν ερεθισμό των οφθαλμών.

Θεραπεία του Κερατόκωνου

Σε μία ήπια μορφή κερατόκωνου είναι πιθανό να βοηθήσουν τα γυαλιά ή οι μαλακοί φακοί επαφής. Όσο, όμως, η ασθένεια εξελίσσεται και ο κερατοειδής παραμορφώνεται, τα γυαλιά και οι φακοί επαφής δεν μπορούν να αποκαταστήσουν ικανοποιητικά την όραση.

Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκληροί φακοί επαφής ή και ενδοκερατοειδικοί δακτύλιοι.

Η θεραπεία επιλογής ονομάζεται corneal cross linking (διασύνδεση κολλαγόνου του κερατοειδούς) η οποία βοηθάει στην ενδυνάμωση του κερατοειδικού ιστού και στην σταθεροποίηση του κερατοκώνου.

Σε προχωρημένη μορφή κερατοκώνου διενεργείται μεταμόσχευση κερατοειδούς.