ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑ

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑ-1

Η αχρωματοψία συνιστά μία διαταραχή στον τρόπο που βλέπουμε τα χρώματα, ειδικότερα το κόκκινο και το πράσινο ή το μπλε και το κίτρινο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η ανεπάρκεια αναγνώρισης του κόκκινου και του πράσινου είναι η πιο συχνή. Οι άνθρωποι με αχρωματοψία δεν βλέπουν τα πάντα σε αποχρώσεις του γκρι ( μαυρόασπρα ) όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά συγχέουν τα συγκεκριμένα χρώματα.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑ;

Η αχρωματοψία προκαλείται όταν ορισμένα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού, τα οποία κανονικά αντιδρούν στα χρώματα, δεν αντιδρούν όπως θα έπρεπε. Συνήθως είναι πρόβλημα εκ γενετής και προσβάλλει κυρίως τους άντρες. Προκαλείται από ένα γονίδιο, το οποίο βρίσκεται στο Χ χρωματόσωμα. Αυτό απλά σημαίνει, ότι αν έχετε αχρωματοψία, είτε η μητέρα σας έχει αχρωματοψία είτε ότι βλέπει τα χρώματα κανονικά και κουβαλάει το γονίδιο αυτό. Οι άντρες με αχρωματοψία δίνουν το γονίδιο αυτό μόνο στις κόρες τους, οι οποίες θα έχουν φυσιολογική αντίληψη χρωμάτων, εκτός εάν η μητέρα τους είχε αχρωματοψία. Περίπου το 8% των ανδρών έχει ένα βαθμό αχρωματοψίας.
Η γήρανση και ορισμένες ασθένειες μπορούν επίσης να καταστρέψουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και σε προχωρημένες καταστάσεις να προκαλέσουν σχεδόν ολική χρωματική τύφλωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αχρωματοψία δεν θεραπεύεται.