ΛΕΙΖΕΡ ΜΥΩΠΙΑΣ

Η διαθλαστική χειρουργική δίνει τη δυνατότητα σε πολλά άτομα να απεξαρτηθούν από τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής την τελευταία δεκαετία.

Το λέιζερ μυωπίας εγκρίθηκε από το FDA (Food & Drug Administration) το 1995, μετά από 6 χρόνια ερευνών. Με τη χρήση του excimer lazer, αλλάζουμε το σχήμα και την καμπυλότητα του κερατοειδούς, διορθώνοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα μυωπίας.

ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ/Α ΓΙΑ ΛΕΪΖΕΡ ΜΥΩΠΙΑΣ;

Οι υποψήφιοι για λέιζερ μυωπίας πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους τα ακόλουθα:


 

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ;

Παρά το γεγονός ότι το λέιζερ μυωπίας δεν μπορεί να υποσχεθεί ένα τέλειο αποτέλεσμα, οι περισσότεροι ασθενείς που έκαναν την επέμβαση με λέιζερ, δεν χρειάζονται πλέον γυαλιά ή φακούς επαφής για την οδήγηση, για το άθλημά τους, για να παρακολουθήσουν κάποια ταινία στην τηλεόραση και γενικά για τις καθημερινές τους ασχολίες.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΛΕΙΖΕΡ ΜΥΩΠΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Για να γίνει λέιζερ μυωπίας διακόπτουμε τη χρήση των φακών επαφής. Συνήθως οι μαλακοί φακοί επαφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περίοδο 7 ημερών πριν τον προεγχειρητικό έλεγχο και οι σκληροί για περίοδο 2-3 εβδομάδων. Λαμβάνουμε ιστορικό σχετικά με συστηματικές νόσους και φάρμακα που μπορεί να παίρνει ο υποψήφιος και να επηρεάζουν την καταλληλότητά του για το λέιζερ μυωπίας. Κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με προηγούμενο τραυματισμό των οφθαλμών και οφθαλμικών προβλημάτων όπως αμβλυωπία, στραβισμός ή διπλωπία. Για την επιλογή της στρατηγικής στην επέμβαση λέιζερ μυωπίας, γίνεται εκτίμηση των αναγκών του κάθε υποψηφίου που αφορούν στη δουλειά του και την καθημερινή του ζωή.


ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΛΕΙΖΕΡ ΜΥΩΠΙΑΣ

1. Προσδιορισμός της όρασης με και χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής. ''Χαρτογράφηση'' της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς για τον προσδιορισμό ανωμαλιών αν υπάρχουν, ή ασθενειών που θα μπορούσαν να έχουν μη αναμενόμενα αποτελέσματα σε ενδεχόμενη επέμβαση lasik (λέιζερ μυωπίας).
2. Μέτρηση του μεγέθους της κόρης σε φτωχό φωτισμό και σε φωτισμό δωματίου για την επιλογή της κατάλληλης στρατηγικής στο λέιζερ μυωπίας.
3. Εξέταση της κινητικότητας των οφθαλμών και της σωστής ανατομικής λειτουργίας των βλεφάρων. Εξέταση του επιπεφυκότα για ερεθισμούς, ανώμαλα αγγεία ή άλλες ανωμαλίες που ενδεχομένως υπάρχουν. Προσεκτική επισκόπηση του κερατοειδούς χιτώνα. Εξέταση του φακού του οφθαλμού για πιθανές θολερότητες (καταρράκτης) ή άλλες ανωμαλίες.
4. Μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς (παχυμετρία κερατοειδούς). Το ποσοστό της διόρθωσης με λέιζερ μυωπίας εξαρτάται από τον παράγοντα αυτό. Ακολουθεί μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, εξέταση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα μετά από διαστολή της κόρης, επισκόπηση των αγγείων, του οπτικού νεύρου και της ωχράς κηλίδας για πιθανές ανωμαλίες.

Στο τέλος γίνεται εκτίμηση όλων των ανωτέρω από τον οφθαλμίατρο και συζήτηση με τον ασθενή για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στην επέμβαση λέιζερ μυωπίας.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΛΕΙΖΕΡ ΜΥΩΠΙΑΣ


ΛΕΪΖΕΡ ΜΥΩΠΙΑΣ ΜΕ FEMTO LASER

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ FEMTO LASER;

Το femto laser είναι η χωρίς νυστέρι (blade free) αλλά με λέιζερ, δημιουργία του κρημνού του κερατοειδούς, του πρώτου δηλαδή μέρους της επέμβασης lasik (λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού).

Παραδοσιακά οι οφθαλμίατροι χρησιμοποιούν ένα ειδικό μικροκερατόμο (λεπίδα) ο οποίος, κινούμενος κατά μήκος του κερατοειδούς, δημιουργεί τον κρημνό. Αν και η επέμβαση lasik θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής, το όποιο μικρό ποσοστό επιπλοκών που παρατηρήθηκαν οφείλονταν κατά μεγάλο μέρος στον μικροκερατόμο.

Το femto laser δίνει το πλεονέκτημα να δημιουργούμε τον κρημνό του κερατοειδούς με ακτίνα laser, χωρίς δηλαδή καμία λεπίδα να αγγίζει τον κερατοειδή.

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΗ;

Με το femto laser δημιουργούμε με παλμούς φωτός laser μικροσκοπικές φυσαλίδες μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς. Οι ακριβείς διαστάσεις των φυσαλίδων αυτών προγραμματίζονται από τον οφθαλμίατρό σας σύμφωνα με τις ακριβείς παραμέτρους που ταιριάζουν στο μάτι σας και παρακολουθούνται από ηλεκτρονικό υπολογιστή για μέγιστη ακρίβεια, πράγμα που δεν είναι εφικτό με τον μικροκερατόμο. Η δημιουργία του κρημνού διαρκεί 10 δευτερόλεπτα. Όταν το λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού ολοκληρωθεί, ο κρημνός που δημιουργείται με το femto laser είναι μοναδικά ικανός να ''κλειδώσει'' πίσω στην αρχική του θέση. Ο οφθαλμός αρχίζει από αυτή τη στιγμή τη γρήγορη επούλωσή του.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ FEMTO LASER ;

1. Στατιστικά περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πετύχουν όραση 20/20

2. Μεγαλύτερη ασφάλεια στη δημιουργία του κρημνού στο λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.

3. Περιορισμός της ξηροφθαλμίας που δημιουργείται μετά την επέμβαση LASIK μέχρι και 70%.

4. Λιγότερα ποσοστά επανάληψης της επέμβασης LASIK και μεγαλύτερη πλέον ακρίβεια στη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην ακρίβεια και προβλεψιμότητα της επέμβασης.

5. Ακόμα και άτομα που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να υποβληθούν στο λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματιμού λόγω λεπτού κερατοειδούς, με την ακρίβεια και ασφάλεια που παρέχει το femto laser ίσως τώρα να κριθούν κατάλληλοι.

ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν επιθυμείτε μία 100% λέιζερ θεραπεία της διαθλαστικής σας ανωμαλίας, που βασικά ελαχιστοποιεί τις σοβαρότερες επιπλοκές που θα μπορούσαν να συμβούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης lasik, τότε η απάντηση είναι ναι!

Το femto laser έχει θεαματικά αποτελέσματα με περισσότερους ασθενείς να επιτυγχάνουν 10/10 όραση ή και καλύτερη. Οι ασθενείς αυτοί αναφέρουν γενικά καλύτερη ποιότητα όρασης, και ειδικά βελτίωση της ικανότητάς τους να βλέπουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπως το σούρουπο ή το βράδυ. Ακόμα και ασθενείς με λεπτότερους κερατοειδείς, μεγάλα διαθλαστικά σφάλματα, μεγάλες κόρες και μέτριου ή υψηλού βαθμού αστιγματισμό είναι πιαθανό να θεωρηθούν καλοί υποψήφιοι για την επέμβαση λέιζερ μυωπίας, λόγω της ακριβέστατης δημιουργίας του κερατοειδικού κρημνού με το femto laser.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ;

Κλινικές μελέτες με ασθενείς που υποβλήθηκαν σε femto laser για τη δημιουργία των κερατοειδικών κρημνών τους στο ένα μάτι και με μικροκερατόμο στο άλλο, απέδειξαν ότι η όραση στο μάτι που θεραπεύτηκε με femto laser ήταν η προτιμώμενη σε αναλογία 3 προς 1. Στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι ο κερατοειδής έχει μεγαλύτερη σταθερότητα λόγω δυνατότερης προσκόλλησης του κρημνού του, και μεγαλύτερη αντίσταση σε εξωτερικά τραύματα μετά από την εφαρμογή του femto laser.

Το femto laser (100% blade free, all laser lasik) δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος στους ασθενείς που πραγματοποιούν την επέμβαση λέιζερ μυωπίας, καθώς και εξαιρετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της όρασής τους.

Οι κορυφαίοι γιατροί παγκοσμίως χρησιμοποιούν το femto laser για τη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού. Έχουν πραγματοποιηθεί πλέον περισσότερες από 3.000.000 επιτυχείς και ασφαλείς επεμβάσεις.

Το femto laser είναι πλέον η πιο προηγμένη, ακριβής και ασφαλής μέθοδος για τη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού στo λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.

ΛΕΪΖΕΡ ΜΥΩΠΙΑΣ, ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑΣ & ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ PRK

Η επέμβαση PRK (Photorefractive Keratectomy) χρησιμοποιείται για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τα αποτελέσματά της είναι ταυτόσημα με την επέμβαση lasik, ο τρόπος, όμως, που γίνεται είναι διαφορετικός.

Γίνεται αφαίρεση του επιφανειακού στρώματος του κερατοειδούς με το laser σε περιπτώστεις όπου η lasik θεραπεία αντεδείκνυται, όπως παραδείγματος χάριν σε ανθρώπους με λεπτό κερατοειδή ή με μεγάλες κόρες. Ενώ στην lasik η περίοδος επούλωσης και δυσανεξίας των οφθαλμών είναι πολύ μικρή, στη μέθοδο PRK μετά την εγχείρηση και για μία περίοδο δύο ως τριών ημερών υπάρχει μια μικρή δυσανεξία και ενδεχομένως λίγος πόνος μέχρι να επουλωθεί το επιθήλιο του κερατοειδούς. Ενώ στη μέθοδο lasik η αποκατάσταση της όρασης είναι σχεδόν άμεση, στην PRK θέλει μερικές ημέρες έως και μήνες για την επίτευξη του ''τέλειου'' αποτελέσματος.

Επίσης η κύρια θεραπεία με κολλύρια διαρκεί γύρω στους δύο μήνες σε αντίθεση με την lasik που διαρκεί μία εβδομάδα. Τα αποτελέσματα, όμως, στην όραση μακροχρόνια είναι σε γενικές γραμμές ταυτόσημα. Είναι επιλογή του οφθαλμιάτρου ποια από τις δύο μεθόδους θα ακολουθήσει, για ασφαλέστερη και καλύτερη αποκατάσταση των διαθλαστικών ανωμαλιών του ασθενούς του.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ PRK;

Στο λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού, ο οφθαλμίατρος σας αφαιρεί το κεντρικό επιφανεικό στρώμα του κερατοειδούς που ονομάζεται επιθήλιο με διάλυμα αλκοόλης και ένα ειδικό χειρουργικό εργαλείο. Ακολούθως, το excimer laser χρησιμοποιείται για να επανασχηματίσει την επιφάνεια του κερατοειδούς με εξαιρετική ακρίβεια, αφαιρώντας μικροσκοπικά στρώματα ιστού. Έπειτα, τοποθετούμε έναν φακό επαφής στον κερατοειδή, ο οποίος βοηθά στην επούλωση και την προστασία του επιθηλίου. Αμέσως μετά την επέμβαση θα ξεκουραστείτε για μισή ώρα περίπου και μετα θα μεταβείτε στο σπίτι σας (δε μπορείτε να οδηγήσετε). Μετά τη δημιουργία νέων επιθηλιακών κυττάρων, ο φακός αυτός αφαιρείται (συνήθως σε 4-5 ημέρες).

Ειδικά κολλύρια θα συνταγογραφηθούν για να περιορίσουν τη μετεγχειρητική δυσανεξία ή πόνο, αν υπάρχει, μετά από το λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου σας για να έχετε το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα μετά από μερικές εβδομάδες είναι ταυτόσημα με αυτά της επέμβασης lasik.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Σπάνιες παρενέργειες περιλαμβάνουν:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΪΖΕΡ ΜΥΩΠΙΑΣ;

1. Άτομα άνω των 18 ετών με σταθερή διάθλαση για 1 χρόνο.
2. Άτομα με επαρκές πάχος κερατοειδούς ούτως ώστε να μπορεί με ασφάλεια ο χειρουργός να δημιουργήσει ικανού πάχους κερατοειδικό κρημνό στο λέιζερ μυωπίας.
3. Άτομα που έχουν μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία ή ένα συνδυασμό αυτών, π.χ. μυωπία και αστιγματισμό.
4. Άτομα που πάσχουν από οφθαλμικές ή άλλες ασθένειες που ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα στη γρήγορη και κανονική επούλωση του κερατοειδικού κρημνού.

Λιγότερο ΄΄ιδανικοί΄΄ ασθενείς θεωρούνται όσοι:

1. Έχουν ιστορικό ξηροφθαλμίας η οποία μπορεί να επιταθεί μετά την επέμβαση λέιζερ μυωπίας.
2. Έχουν ''ουλές'' στον κερατοειδή.
3. Έχουν ιστορικό οφθαλμικού έρπητα λιγότερο από ένα χρόνο από την ημέρα που θα γίνει η επέμβαση. Όταν περάσει ένας χρόνος από τη διάγνωση μπορεί να αποφασιστεί η επέμβαση lasik.
5. Έχουν διαθλαστικά σφάλματα πολύ μεγάλα για να μπορούν να διορθωθούν με τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Το FDA έχει εγκρίνει επεμβάσεις μέχρι και 12 βαθμούς μυωπίας, έως 6 βαθμούς αστιγματισμού και έως 6 βαθμούς υπερμετρωπίας.


ΠΟΙΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ LASIK;

1. Ασθενείς που έχουν καταρράκτη, προχωρημένο γλαύκωμα, ασθένειες του κερατοειδούς, όπως π.χ. κερατόκωνο ή άλλες προϋπάρχουσες ασθένειες των οφθαλμών που επηρεάζουν ή απειλούν την όραση.
2 . Ασθενείς που δεν θέλουν να υπογράψουν τη φόρμα συγκατάθεσης για τη διενέργεια της επέμβασης λέιζερ μυωπίας πριν από την πραγματοποίησή της.
3. Έχουν εξωπραγματικές προσδοκίες. Η επέμβαση lasik είναι μια χειρουργική επέμβαση που μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα από άτομο σε άτομο, καθώς η επούλωση διαφέρει από μάτι σε μάτι και από υποψήφιο σε υποψήφιο. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η απαλλαγή της εξάρτησης από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής.

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Η πλειοψηφία των ατόμων που υποβλήθηκαν σε λέιζερ μυωπίας είναι πλήρως ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα και είναι ευτυχισμένοι με τη βελτίωση της όρασής τους χωρίς βοηθητικά μέσα. Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μη φαίνεται ''ιδανικό'' ή να μην ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες που είχαν.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

1. Το λέιζερ μυωπίας δεν μπορεί να προσφέρει τέλεια όραση πάντοτε και σε όλους τους ασθενείς. Η πλειοψηφία των ασθενών μετά από μια τέτοια επέμβαση είναι ευχαριστημένοι και οι περισσότεροι από αυτούς δεν χρειάζονται πλέον γυαλιά ή φακούς επαφής για τις καθημερινές τους ασχολίες.
2. Μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματική επέμβαση λέιζερ μυωπίας για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Αυτή μπορεί να γίνει 3 μήνες μετά από την αρχική επέμβαση. Μετά την επέμβαση λέιζερ μυωπίας υπάρχει πιθανότητα να έχουμε κάποιες θολερότητες ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οι οποίες υποχωρούν μερικούς μήνες μετά.
3. Το λέιζερ μυωπίας, αστιγματισμού, υπερμετρωπίας δεν θεραπεύει την πρεσβυωπία. Το monovision είναι ο μόνος τρόπος για τους υποψήφιους άνω των 45 ετών για να αποφύγουν τα πρεσβυωπικά γυαλιά.
4. Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις ενέχει κίνδυνο παρενεργειών οι οποίες, όμως, είναι ελάχιστες. Μετά από εκατομμύρια επεμβάσεων λιγότερο από 1% των ασθενών είχαν σοβαρά προβλήματα στην όραση μετά την επέμβαση. Οι περισσότερες οφείλονται σε επιβράδυνση της πλήρους επούλωσης του κρημνού και υποχωρούν μέσα σε μερικούς μήνες.

Η απόφαση για την εκτέλεση ή όχι της επέμβασης λέιζερ μυωπίας πρέπει να λαμβάνεται ξεχωριστά για κάθε υποψήφιο σε σχέση με τον προεγχειρητικό έλεγχο και σε συνεννόηση πάντα με το θεράποντα οφθαλμίατρο.

ΛΕΪΖΕΡ ΜΥΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Πολλοί θέλουν να υποβληθούν σε λέιζερ μυωπίας για την απαλλαγή από γυαλιά ή φακούς επαφής για διάφορους λόγους. Οι αθλητές, κι όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με διάφορα σπορ, για την ασφάλεια τους ή και την βελτίωση της απόδοσής τους, οι νεαρές μητέρες για την ασφάλεια των παιδιών τους σε περίπτωση που χάσουν οι ίδιες τα γυαλιά τους ή τους φακούς επαφής – παίζοντας π.χ. στη θάλασσα ή προσπαθώντας να βγουν από ένα φλεγόμενο κτίριο ή ακόμη και για να προσανατολίζονται πιο εύκολα στο σπίτι τους το βράδυ χωρίς να εξαρτώνται από γυαλιά ή φακούς επαφής. Αυτοί που ταξιδεύουν συχνά και ξοδεύουν ατελείωτες ώρες στο δρόμο για να διαβάζουν ευκολότερα τα σήματα στην πορεία τους χωρίς να εξαρτώνται από γυαλιά ή φακούς επαφής, και άλλοι πολύ απλά για την ευκολία τους, για να μην κουβαλάνε μαζί τους γυαλιά, φακούς επαφής και καθαριστικά.

Από τα περίπου τρία εκατομμύρια των Αμερικανών που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση διόρθωσης των διαθλαστικών τους ανωμαλιών με λέιζερ, περισσότεροι από 85% δηλώνουν μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους, σε περιπτώσεις που απαιτείται καλή όραση, καθώς και στις καθημερινές τους ασχολίες, όπως για παράδειγμα η ικανότητα να βλέπουν όταν ξυπνούν το πρωί το ξυπνητήρι (σύμφωνα με το 90% των χειρουργηθέντων), να αισθάνονται πιο ασφαλείς (σε ποσοστό 69%), να έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση για την εξωτερική τους εμφάνιση (όπως δήλωσε το 65%) και καλύτερη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες (σύμφωνα με το 54%).

Σε σχέση με την επέμβαση το 87% νοιώθει ότι το αποτέλεσμα ήταν αυτό που περίμενε - ή και ακόμη καλύτερο- και ένα ποσοστό 73% μετάνιωσε που δεν είχε κάνει την επέμβαση νωρίτερα. Περίπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει αρχίσει μία ''εντελώς καινούρια ζωή'' μετά το λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού.

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΑ

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι χαίρονται τώρα την ελευθερία της καλής όρασης χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής και δηλώνουν εξαιρετικά ικανοποιημένοι μετά την επέμβαση.
Η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με την χρήση excimer laser είναι η πλέον ενδεδειγμένη, η συχνότερα εφαρμοσμένη εγχειρητική μέθοδος παγκοσμίως, η πλέον ασφαλής και είναι η λύση για την κακή όραση, λύση που θα διαρκέσει για όλη σας τη ζωή.