ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ

Η πάθηση αυτή αρχίζει γύρω στην ηλικία των 40 ετών, όπου παρουσιάζεται δυσκολία στο διάβασμα ή την εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ακόμα και άτομα με μυωπία διαπιστώνουν ότι μετά τα 40 αρχίζει η δυσκολία στο διάβασμα όταν φορούν τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής τους. Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο πρεσβύωπες υπάρχουν στο γενικό πληθυσμό σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Οι μισοί από αυτούς δεν έχουν επαρκή διόρθωση με γυαλιά, ή ανήκουν σε αγροτικές κοινωνίες όπου η αγορά γυαλιών στοιχίζει ακριβά ή τα γυαλιά δυστυχώς είναι δυσεύρετα.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ;

Όταν κάποιος αναπτύσσει πρεσβυωπία αρχίζει να απομακρύνει τα βιβλία, εφημερίδες κ.τ.λ. για να μπορεί να εστιάσει κανονικά και να δει καθαρά. Η πρεσβυωπία είναι μια διαδικασία που έχει σχέση με την ηλικία και πιστεύεται ότι προκαλείται από σταδιακή μείωση της ελαστικότητας των ινών που συγκρατούν το φακό όπως και πύκνωση του ίδιου του φακού. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της ικανότητας του οφθαλμού να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η συνταγογράφηση γυαλιών είναι η θεραπεία εκλογής. Αυτά μπορεί να είναι πολυεστιακά, μονοεστιακά ή διπλοεστιακά. Οι πρεσβύωπες επίσης, μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολυεστιακούς φακούς επαφής ή ακόμη να υιοθετήσουν τη monovision λύση, κατά την οποία το ένα μάτι είναι διορθωμένο για να βλέπει μακριά και το άλλο γα να βλέπει κοντά.
Η πρεσβυωπία αυξάνεται μέρτι την ηλικία των 60 ετών και μετά σταματάει.
Επιπλέον, χειρουργικές επέμβάσεις, όπως το χειρουργείο καταρράκτη με τοποθέτηση πολυεστιακού ενδοφακού, το presbylasik με τη δημιουργία πολυεστιακού κερατοειδή, η lasik με την εφαρμογή monovision κ.τ.λ. θα μπορούσαν να δώσουν λύση σε ασθενείς με όχι ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις για τη διόρθωση του προβλήματός τους.