ΧΑΛΑΖΙΟ - ΚΡΙΘΗ

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΧΑΛΑΖΙΟ ΚΡΙΘΗ-1

Η κριθή παρουσιάζεται κατά την προσβολή ενός αδένα στην άκρη του βλεφάρου. Μπορεί να εξελιχθεί προς τα μέσα ή προς τα έξω. Τα πρώτα συμπτώματα είναι πόνος, κοκκίνισμα, πρήξιμο και ευερεθιστότητα του βλεφάρου. Δεν προκαλείται πρόβλημα στην όραση του ασθενή και η αιτία είναι η προσβολή από σταφυλόκοκκο, ο οποίος και βρίσκεται φυσιολογικά στον οργανισμό μας.

Μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, οπότε πρέπει να έχουμε τα χέρια μας καθαρά και να μην μοιραζόμαστε τις πετσέτες, σεντόνια και μαξιλαροθήκες με άλλους, όταν πάσχουμε.

Τα περισσότερα εξαφανίζονται σε μερικές μέρες και μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία αυτή κάνοντας ζεστές κομπρέσες, 4 φορές ημερησίως για 10 λεπτά με μασάζ στη προσβεβλημένη περιοχή.

Ποτέ δε πιέζουμε για να ΄σπάσουμε΄ την κριθή. Την αφήνουμε να ιαθεί από μόνη της. Αντιβιοτικές αλοιφές και καθημερινή υγιεινή των βλεφάρων είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επανεμφάνισή της.

Αν παραμείνει υπόλοιπο μέσα στο βλέφαρο, τότε η χειρουργική αφαίρεση είναι η θεραπεία εκλογής. Άλλα συμπτώματα που παρουσιάζονται στον προσβεβλημένο οφθαλμό είναι δακρύρροια, φωτοφοβία και αίσθηση ξένου σώματος.

Το χαλάζιο είναι ένας διογκωμένος μπλοκαρισμένος αδένας μέσα στα βλέφαρα, που τις πρώτες μέρες μιμείται σε συμπτωματολογία την κριθή και μετά εξελίσσεται σε ένα στρογγύλο, ανώδυνο πρήξιμο στο προσβεβλημένο βλέφαρο.

Η θεραπεία είναι η ίδια με αυτή της κριθής.