ΡΑΓΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΡΑΓΟΕΙΔΙΤΙΔΑ-1

Ραγοειδίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του ραγοειδούς χιτώνα του οφθαλμού, ο οποίος αποτελείται από την ίριδα, το κυκλικό σώμα και τον χοριοειδή χιτώνα.
Ανάλογα με το σημείο προσβολής, ονομάζεται πρόσθια όταν αναφέρεται σε φλεγμονή της ίριδος (ιρίτιδα) ή ιριδοκυκλίτιδα όταν προσβάλλει ίριδα και κυκλικό σώμα. Η πιο συχνή είναι η ιρίτιδα.
Διάμεση ονομάζεται όταν προσβάλλει μόνο το κυκλικό σώμα. Οπίσθια ονομάζεται όταν προσβάλλει τον χοριοειδή χιτώνα. Διάχυτη όταν προσβάλλει και τα τρία μέρη του ραγοειδούς χιτώνα.

Πολλές ραγοειδίτιδες είναι χρόνιες καταστάσεις και έχουν πολλές πιθανές επιπλοκές όπως: καταρράκτη, πτώση ή αύξηση της ενδοφθαλμίου πιέσεως, γλαύκωμα, προβλήματα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα (όπως νεοαγγείωση ή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς), κυστεοειδές οίδημα ωχράς κηλίδος, κερατοπάθεια. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οι ιρίτιδες συνήθως προσβάλλουν τον ένα οφθαλμό. Υπάρχει ήπιος ή δυνατός πόνος, κοκκίνισμα του οφθαλμού και ευαισθησία στο φως. Η όραση μπορεί να είναι θολή.

Η διάμεση και η οπίσθια ραγοειδίτιδα συνήθως είναι ανώδυνη. Τα συμπτώματά τους είναι θολή όραση και μυοψίες τυπικά και στους δύο οφθαλμούς. Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν διάμεση ραγοειδίτιδα μεταξύ 20-30 ετών.

Η διάχυτη ραγοειδίτιδα έχει ένα συνδυασμό από όλα τα παραπάνω συμπτώματα.

Τι προκαλεί ραγοειδίτιδα;

Πάρα πολλές αιτίες μπορούν να προκαλέσουν ραγοειδίτιδα, αλλά πολλές περιπτώσεις είναι άγνωστης αιτιολογίας και χαρακτηρίζονται ιδιοπαθείς.

Οι οφθαλμίατροι πολλές φορές αναγνωρίζουν την αιτία, αν δηλαδή έχει προηγηθεί τραυματισμός του οφθαμού, αν έχει προηγηθεί χειρουργείο στον συγκεκριμένο οφθαλμό ή αν υπάρχει κάποια μόλυνση ή αυτοάνωση συστηματική διαταραχή.

Μερικές συστηματικές διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν ραγοειδίτιδα είναι: Νόσος Behcet, απλός έρπης, έρπης ζωστήρ, αγκυλοποιητική σπονδυλίτις, βρουκέλλωση, νόσος Kawasaki, νόσος του Lyme, νεανική ρευματειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, ιστοπλάσμωση, ψωριασική αρθρίτιδα, σύνδρομο Reiter, σύφιλη, συστηματικός ερυθυματώδης λύκος, τοξοκαρίαση, τοξοπλάσμωση κ.λπ.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πιθανώς ο γιατρός θα σας συντακογραφήσει σταγόνες στεροειδούς κολλυρίου για να περιορίσει την φλεγμονή του οφθαλμού. Σε οπίσθια ραγοειδίτιδα συνήθως θα χορηγηθούν χάπια ή ενέσεις.

Στην ιρίτιδα θα χρειαστεί να χορηγηθεί επίσης κολλύριο που διαστέλλει την κόρη για να περιοριστεί ο πόνος όπως επίσης και σταγόνες για μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, αν αυτή είναι αυξημένη. Αν υπάρχει συστηματική νόσος αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.