ΦΩΤΟΦΟΒΙΑ

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΦΩΤΟΦΟΒΙΑ-1

Φωτοφοβία είναι η δυσανεξία του οφθαλμού στο φως του ήλιου ή σε οποιασδήποτε φωτεινή ενέργεια. Πολλές φορές μόνο το έντονο φως προκαλεί προβλήματα, υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δεν ανέχονται ούτε το φυσιολογικής έντασης φως.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το κύριο σύμπτωμα είναι η δυσφορία στο φως και η ανάγκη να κλείσουμε τα μάτια μας για να ξεφύγουμε από αυτό. Επίσης πονοκέφαλος ενδέχεται να συνοδεύει αυτή την ευαισθησία.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΦΩΤΟΦΟΒΙΑ;

Άνθρωποι με ανοιχτό χρώμα ματιών, όσοι έχουν καταρράκτη και όσοι υποφέρουν από ημικρανίες, είναι οι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη φωτοφοβίας.
Συχνά εμφανίζεται ως πρόβλημα που απορρέει από άλλες καταστάσεις, όπως διαταραχή του κερατοειδούς, ραγοειδίτιδα ή διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος (πχ μηνιγγίτιδα). Επίσης ενδέχεται να συνδέεται με ενόχληση από φακούς επαφής, έγκαυμα από ήλιο ή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.
Συνήθως συνοδεύει την αχρωματοψία, τον αλφισμό, την ερυθρά, τη δηλητηρίαση από υδράργυρο, την επιπεφυκίτιδα, την κερατίτιδα και τις ραγοειδιτίδες. Μερικά φάρμακα, όπως η κινίνη, η φουροσεμίδη, η μπελλαντόνα, οι τετρακυκλίνες και η δοξυκυκλίνη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν φωτοφοβία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Για αποφυγή της αιτίας που την προκαλεί, γυαλιά ηλίου με απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και καπέλα με γείσο βοηθούν πάρα πολύ.