ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ - ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΣ

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ-1

1. ΠΟΙΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ Η ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΦΟΡΑΜΕ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ;

Η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται μακροχρόνια για μια σειρά παθολογικών αλλαγών που συμβαίνουν στους οφθαλμούς. Ξεκινώντας από τα βλέφαρα μπορούν να εμφανιστούν πρώϊμες ρυτίδες ή και μορφώματα που μπορεί να είναι και κακοήθη. Επιταχύνει την εξέλιξη του πτερυγίου που εξελίσσεται προς το κέντρο του κερατοειδούς χιτώνα και μπορεί να προκαλέσει κερατοεπιπεφυκίτιδα με έντονη φωτοφοβία και πόνο.
Επίσης σχετίζεται με την εξέλιξη του καταρράκτη και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς που ευθύνεται για την λεπτομερή όραση ). Πρέπει να έχουμε επίσης υπ΄ όψιν ότι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι ώρες 11.00 - 16.00 είναι οι πιο επικίνδυνες στην έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστατευτικά γυαλιά.
Φορώντας λοιπόν τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου προστατεύουμε τα μάτια μας από όλα τα προαναφερόμενα.

2. ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ;

Τα γυαλιά που πρόκειται να αγοράσουμε πρέπει να φέρουν σήμανση CE, ότι δηλαδή είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας, να εξασφαλίζουν 100% απορροφητικότητα από την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA & UVB) και να μην δημιουργούν παραμόρφωση στην όραση.

3. ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΦΑΚΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ; ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ;

Τα γυαλιά που συνήθως φοράμε έχουν μια απορροφητικότητα μέχρι και 400 nm. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA & UVB). Δεν καλύπτουν όμως το φάσμα της μπλε ακτινοβολίας στην οποία και οφείλονται οι βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν οι φακοί μελανίνης που καλύπτουν και το φάσμα της ακτινοβολίας αυτής (μέχρι 600 nm). Επίσης παρόμοιοι φακοί είναι και οι blue-blockers. Τέλος οι πολωτικοί (polarized) φακοί έχουν μεγάλη απορροφητικότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας και παράλληλα περιορίζουν την αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας.

4. ΠΟΙΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ; ΟΙ ΦΑΚΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΙ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΩΝ ΣΚΕΛΕΤΩΝ;

Γυαλιά ηλίου που δεν πωλούνται σε καταστήματα οπτικών μπορούν να έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία των οφθαλμών λόγω κακής απορροφητικότητας όλου του φάσματος της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ορισμένα υλικά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο δέρμα (π.χ. νικέλιο) οπότε χρειάζεται προσοχή. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι άτομα με μυωπία αισθάνονται καλύτερα φορώντας καφέ φακούς, ενώ τα άτομα με υπερμετρωπία με πράσινους ή πράσινο-γκρι φακούς.

5. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΑΚΟΥ ΤΩΝ ΓΥΑΛΙΩΝ ΗΛΙΟΥ;

Ο έλεγχος της απορροφητικότητας και ποιότητας των γυαλιών πρέπει να γίνεται με ειδικά μηχανήματα στον οφθαλμίατρο σας ή σε καταστήματα οπτικών. Γυαλιά που έχουν σήμανση CE τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που έχει ορίσει η ευρωπαϊκή ένωση.

6. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ; ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ;

Τα παιδιά πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου από την ηλικία εκείνη που μπορούν να τα ανεχτούν. Τα γυαλιά που επιλέγουμε για μικρά παιδιά πρέπει να έχουν οργανικούς φακούς, για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών σε περίπτωση ατυχήματος. Οι φακοί αυτοί είναι επίσης ελαφρύτεροι και ανθεκτικότεροι σε σχέση με τους κρυστάλλινους.
Φυσικά θα πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που προαναφέραμε.