ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ-1

Κάποια παιχνίδια πρέπει να αποφεύγονται για την ασφάλεια των οφθαλμών των παιδιών

Σε ποιο παιδί δεν αρέσουν τα παιχνίδια; και ποιος γονέας ή παππούς και γιαγιά δεν απολαμβάνουν να αγοράζουν παιχνίδια στους μικρούς αγαπημένους τους;
Κάποια όμως παιχνίδια που φαίνονται πραγματικά πολύ διασκεδαστικά μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τραυματισμό του ματιού- συμπεριλαμβανομένων και πολύ σοβαρών τραυματισμών που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε μόνιμη απώλεια της όρασης. 

Παιχνίδι και Τραυματισμοί που σχετίζονται με τα μάτια 

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ, περίπου 250.000 παιδιά προσερχονται  σε τμήματα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία της χώρας κάθε χρόνο με τραυματισμούς  που σχετίζονται με παιχνίδια. 

Σχεδόν οι μισοί από τους τραυματισμούς είναι στο κεφάλι και το πρόσωπο, και πολλοί είναι οι τραυματισμοί των ματιών. Περίπου το 35 % ως τραυματισμών που σχετίζονται με παιχνίδια παρουσιάζονται σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. 

Αλλά η ασφάλεια των ματιών είναι συχνά το τελευταίο πράγμα στο μυαλό των ανθρώπων, όταν αγοραζόυν παιχνίδια για τα παιδιά. 

Διαδικτυακές έρευνες που διεξήχθησαν αποκάλυψαν  ότι το 41 % των γονέων είτε "σπάνια" ή και "ποτέ" δε λαμβάνουν υπόψη τους την ασφάλεια των ματιών κατά τη επιλογή των παιχνιδιών για τα παιδιά τους. 

Την ίδια στιγμή, όταν ρωτήθηκαν εάν κάποιο από τα παιχνίδια των παιδιών τους θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στα μάτια των παιδιών τους, το 54 % των γονέων απάντησε "σίγουρα" και το 22 % είπαν "ενδεχομένως". 

Κοινοί τραυματισμοί των ματιών που προκαλούνται  από ατυχήματα με παιχνίδια μπορεί να κυμαίνονται  από μια μικρή γρατζουνιά στην πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού(που ονομάζεται  κερατοειδής)ως και απειλητικές για την όραση καταστάσεις (έλκος του κερατοειδούς, τραυματικό καταρράκτης, αιμορραγία στο εσωτερικό του οφθαλμού και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς).

Ήρθε η ώρα  να σκεφτείτε οτι πρέπει να ελέγχετε τα παιχνίδια που αγοράζετε για τα παιδιά σας, ώστε να προστατευτούν τα μάτια τους από ενδεχόμενες βλάβες. 

Έξι είδη παιχνιδιών που ενέχουν υψηλό κίνδυνο για τραυματισμούς στα μάτια 

Εδώ είναι μια λίστα από έξι τύπους παιχνιδιών που μπορεί να θέλετε να περάσουν από τον έλεγχο σας όταν αγοράζετε δώρα για τα μικρά παιδιά. Καθένα από αυτά έχει έναν υψηλό δυνητικό κίνδυνο για τους τραυματισμούς των ματιών- ειδικά εάν χρησιμοποιείται από μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη από ενήλικα και καθοδήγηση: 
1.Όπλα που εκτοξεύουν κάθε τύπο βλήματος.

Αυτό περιλαμβάνει όπλα-παιχνίδια που εκτοξεύουν ελαφριά,μη επικίνδυνα βελάκια. Μπορεί να πιστεύετε πως αυτά τα μαλακά βλήματα θα έχουν μικρό ή και μηδενικό κίνδυνο, αλλά όπλα- παιχνίδια αυτού του τύπου μπορεί να πυροβολήσουν σε αποστάσεις έως και 22 μέτρα, και τα βελάκια κινούνται με ταχύτητες  αρκετά γρήγορες για να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό στα μάτια-ειδικά όταν χρησιμοποιούνται από κοντινή απόσταση σε εσωτερικούς χώρους. 

2.Νερόμπομπες και νεροπίστολα.
 
Οι νερόμπομπες μπορεί να γίνουν σοβαρή αιτία για αμβλύ τραύμα στο μάτι και μπορεί να προκαλέσουν μια αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς καθώς και μόνιμη απώλεια της όρασης. Ακόμα και τα νεροπίστολα μπορεί να γίνουν αιτία για σοβαρή βλάβη στο μάτι, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται από κοντινή απόσταση.  
3.Παιχνίδια που περιλαμβάνουν καλάμια ψαρέματος.

Η μύτη ενός καλαμιού ψαρέματος ή αντικείμενα που στερεώνονται στο άκρο της πετονιάς μπορούν εύκολα να καταλήξουν στο μάτι παιδιών που παίζουν. 
 
4.Παιχνίδι με ραβδιά, ξίφη, σπαθιά ή όπλα με ξιφολόγχες.

Δεν υπάρχει πραγματικά καμία ανάγκη να εξηγήσει κάποιος οτι αυτά είναι μια κακή ιδέα,για παιχνίδι.

5.Αεροζολ – αφροί.

Οι χημικές ουσίες στα προϊόντα αυτά μπορεί να προκαλέσουν χημική επιπεφυκίτιδα. 
Όταν χρησιμοποιείται σε κοντινή απόσταση το αεροζόλ, μπορεί να προκαλέσει μια εκδορά του κερατοειδούς που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές μολύνσεις των ματιών. 

6.Laser pointers & flashlights
 
Αν και τυπικά δεν είναι παιχνίδια σε πολλά παιδιά τους αρέσει να παίζουν με "λέιζερ" και "flashlights". Φορητά λέιζερ, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικές παρουσιάσεις, δεν πρέπει να χρησιμοποιουνται από παιδιά, διότι η ένταση του φωτός αυτών των συσκευών είναι αρκετή για να προκάλεσε μόνιμη απώλεια της όρασης. Ακόμα και υψηλής ισχύος led φακοί μπορεί να είναι επικίνδυνοι, επειδή μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή τύφλωση, θέτοντας τα παιδιά σε κίνδυνο πτώσης ή άλλου ατυχήματος. 

Συμβουλές για αγορες παιχνιδιών με χαμηλή επικινδυνότητα για τα μάτια τους 

Εάν αγοράζετε παιχνίδια για τα εγγόνια ή τα παιδιά άλλων συγγενών ή φίλων, να ζητάτε προτάσεις από τους γονείς του παιδιού.  Πρώτου προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά συζητήστε πρώτα με τους γονείς του παιδιού εάν είναι εντάξει με τον τύπο παιχνιδιού που σκεφτεσται να πάρετε. 

Επίσης, είναι συνήθως καλύτερο να ψωνίσετε τα παιχνίδια από ένα εξειδικευμένο κατάστημα παιχνιδιών παρά από το διαδίκτυο, ώστε να μπορείτε να δείτε τα χαρακτηστικα του παιχνιδιού και να αποφασίσετε κατά πόσο είναι ασφαλές για ένα μικρό παιδί. 

Επιπλέον, αν και η συσκευασία των παιχνιδιών περιλαμβάνει συνήθως ένα συνιστώμενο εύρος ηλικίας των παιδιών για τα οποία  σχεδιάστηκε το παιχνίδι, αλλά να έχετε κατά νου ότι είναι μόνο  γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Ένα παιχνίδι που μπορεί να είναι κατάλληλο για ένα παιδί μπορεί να μην είναι ασφαλές για ένα άλλο παιδί της ίδιας ηλικίας, ανάλογα με το επίπεδο ωριμότητας και  προσωπικότητας του. 

Στην πραγματικότητα, το εύρος των ηλικιών που αναγράφεται στις ετικέτες των παιχνιδιών συχνά δεν συνάδει με την κοινή λογική. Είδαμε στο διαδίκτυο ένα μυτερό σπαθί που η ετικέτα του έγραφε πως είναι κατάλληλο για τριών ετών παιδί. 

Επίσης να έχετε υπόψην σας όταν αγοράζετε ένα παιχνίδι για μεγαλύτερο παιδί που έχει μικρότερα αδέλφια αυτο μπορεί να καταλήξει στα χέρια του μικρότερου παιδιού με αποτέλεσμα πιθανό τραυματισμό αυτού. 

Προσοχή λοιπόν στην επιλογή των παιχνιδιών που αγοράζετε και δωρίζετε...