ΠΡΗΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ Πρησμένα μάτια και μαύροι κύκλοι-1

Το πρήξιμο γύρω από τα μάτια και οι μαύροι κύκλοι προκαλούνται από πολλές αιτίες, μεταξύ των οποίων η κληρονομικότητα, αλλεργίες, στρες και κούραση των ματιών. Κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει και η υφή του δέρματος κάθε ανθρώπου.

Αυτοσχέδιες μέθοδοι αντιμετώπισης, όπως φέτες από αγγούρι πάνω στα μάτια, ή ακόμη και κρέμες, βοηθούν στην προσωρινή αντιμετώπιση του πρηξίματος και των μαύρων κύκλων. Για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων απαιτείται να εντοπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες.
 

Τι προκαλεί οίδημα και μαύρους κύκλους στους οφθαλμούς

Το πρήξιμο γύρω από τα μάτια υποδηλώνει ότι υπάρχει συγκέντρωση υγρού, δηλαδή οίδημα, στους ιστούς που τα περιβάλλουν. Επειδή το δέρμα γύρω από τα ματία είναι εξαιρετικά λεπτό, το πρήξιμο και η αλλαγή του χρώματος είναι εμφανή.

Το οίδημα γύρω από τα μάτια μπορεί να οφείλεται σε:

 

Για ποιο λόγο τα μάτια μας δείχνουν πρησμένα όταν ξυπνάμε

Κατά τη διάρκεια του ύπνου  τα βλέφαρα μας παραμένουν κλειστά. Εν μέρη αυτός είναι ο λόγος που παρουσιάζεται οίδημα. Η ακινησία των οφθαλμών κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να προκαλέσει οίδημα κυρίως σε άτομα που έχουν την προδιάθεση. Μόλις ξεκινήσει η κανονική λειτουργία των οφθαλμών, μετά το πρωινό ξύπνημα, μεγάλο μέρος του οιδήματος μπορεί να απορροφηθεί σε λιγότερο από μία ώρα.
 

Σε ποιες περιπτώσεις τα πρησμένα μάτια υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιας πάθησης

Στην περίπτωση που εμφανιστεί εντελώς ξαφνικά κάποιο οίδημα γύρω από τα μάτια σας, είναι πιθανό να υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο.

Ασθενείς που πάσχουν από δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς ή από τη νόσο του Graves, μπορεί να εκδηλώσουν οίδημα στους ιστούς και τους μύες γύρω από τους οφθαλμούς.

Όσοι πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα ή άλλες αλλεργίες που προκαλούνται από τρόφιμα ή χημικές ουσίες, είναι πιθανό να εμφανίσουν οίδημα γύρω από τα μάτια.

Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης, ο οργανισμός απελευθερώνει μία χημική ουσία, την ισταμίνη, που μεταξύ άλλων αντιδράσεων προκαλεί και διαρροή υγρού  από τα αιμοφόρα αγγεία. Το υγρό αυτό παγιδεύεται στους ιστούς, προκαλώντας το οίδημα.

Επίσης τα πρησμένα βλέφαρα και οι μαύροι κύκλοι μπορεί να εμφανιστούν όταν έχουμε κάποια μόλυνση στους οφθαλμούς. Παρομοίως η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα.
 

Πως αντιμετωπίζονται τα πρησμένα μάτια και οι μαύροι κύκλοι

Εαν η ύπαρξη μαύρων κύκλων και οιδήματος γύρω από τα μάτια οφείλεται στην κληρονομικότητα ή την ηλικία σας, δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απαλαγείτε. Μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας τις πιθανές λύσεις που δίνει η πλαστική χειρουργική καθώς και οι διάφορες μη επεμβατικές θεραπευτικές μέθοδοι.

Για να περιορίσετε το οίδημα γύρω από τα μάτια μπορείτε να: