ΑΝΤΙ VEGF ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (LUCENTIS, EYLEA) ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΑΝΤΙ VEGF ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (LUCENTIS EYLEA) ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ-1

Τι είναι οι αντί VEGF παράγοντες ( Lucentis-Eylea);

Πρόκειται για εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρού τύπου, το οίδημα ωχράς κηλίδας σε διαβητικούς ασθενείς, και τα 2 είδη οιδήματος της ωχράς που οφείλονται σε απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς (RVO): κλαδικής RVO (BRVO) ή κεντρικής RVO (CRVO).

Πώς δρουν οι αντί VEGF παράγοντες;

Η ωχρά κηλίδα είναι το σημείο του αμφιβληστροειδούς που βοηθά στο να βλέπουμε τις λεπτομέρειες. Οποιαδήποτε διαταραχή στην περιοχή αυτή έχει επιπτώσεις στην όρασή μας.

Εαν σας έχουν χορηγηθεί αντι VEGF παράγοντες, σημαίνει ότι έχει εντοπιστεί στον οφθαλμό σας αυξημένη ποσότητα της πρωτεΐνης VEGF, μία από τις αιτίες που προκαλούν διαρροή υγρού στην περιοχή της ωχράς κηλίδας η οποία οδηγεί σε αλλοιώσεις και μείωση της όρασης σας.

Οι αντι VEGF παράγοντες έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να \'\'μπλοκάρουν\'\' την VEGF πρωτεΐνη (γι αυτό τον λόγο καλούνται και anti-VEGF παράγοντες), αποτρέποντας τη διαρροή υγρού από τα αγγεία στην περιοχή της ωχράς κηλίδας. Με αυτό τον τρόπο ελαττώνεται το οίδημα που προκαλείται από την διαρροή υγρού στην περιοχή, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της όρασης.

Πόσο καιρό χρησιμοποιούνται οι αντι VEGF παράγοντες σε ασθενείς;

Περίπου 8 έτη.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της χορήγησης αντι VEGF παραγόντων;

Σπάνια παρενέργεια είναι η ενδοφθάλμια φλεγμονή και, εξαιρετικά σπάνια, η εμφάνιση προβλημάτων που σχετίζονται με την ενέσιμη διαδικασία, όπως ο καταρράκτης. Οι παραπάνω παρενέργειες μπορούν να βλάψουν ακόμη περισσότερο την όρασή σας.

Μία συνήθης παρενέργεια είναι η ερυθρότητα του οφθαλμού, μικρός οφθαλμικός πόνος, εμφάνιση μικρών αιωρούμενων κουκίδων στην όραση και αύξηση της οφθαλμικής πίεσης.

Συχνότερες παρενέργειες που δεν συνδέονται με την όραση είναι πονοκέφαλος, λοίμωξη του αναπνευστικού, ναυτία κ. ά.

Πώς χορηγούνται αντι VEGF παράγοντες;

Οι αντι VEGF παράγοντες χορηγούνται ενέσιμα απευθείας στον οφθαλμό με τοπική αναισθησία.

Πόσο συχνά θα λαμβάνω αντι VEGF παράγοντες;

Ο αριθμός των επισκέψεων για θεραπεία εξαρτάται από την πάθηση και την συνιστάμενη θεραπευτική μέθοδο που σας προτείνει ο γιατρός σας.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η χρήση αντι VEGF παραγόντων;

Αντενδείκνυται σε ασθενείς που παρουσιάζουν κάποια μόλυνση εσωτερικά ή περιφερειακά του οφθαλμού ή είναι αλλεργικοί σε αντι VEGF παράγοντες ή σε κάποιο από τα συστατικά τους.

Πόσο σύντομα γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα της θεραπείας με αντι VEGF παράγοντες;

Τα αποτελέσματα διαφέρουν ανάλογα με τον ασθενή. Σε κλινικές δοκιμές, κάποιοι από τους ασθενείς παρατήρησαν βελτίωση της όρασης σε διάστημα μόλις 7 ημερών, για άλλους απαιτήθηκε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ ένα μέρος των ασθενών δεν παρουσίασαν βελτίωση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη θεραπευτική μέθοδο και τις ατομικές σας προσδοκίες.