ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ Ανάπτυξη της όρασης-1

Η ανάπτυξη της όρασης κατά τη διάρκεια της κύησης

Η ανάπτυξη της όρασης του παιδιού σας ξεκινά πριν τη γέννησή του.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε όλες τις οδηγίες του γιατρού σας σε ότι αφορά τον τρόπο που τρέφεστε, τα συπληρώματα διατροφής, και τη συχνότητα που πρέπει να ξεκουράζεστε κατά τη διάρκεια της κύησης. Αποφύγετε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ ή φαρμάκων, καθώς οι τοξίνες που περιέχουν μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας στο μωρό σας, όπως και σοβαρά προβλήματα στην όραση.

Ακόμη και η κατανάλωση κοινών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, είναι δυνατόν να αυξήσουν τον κίνδυνο μικρού βάρους γέννησης ή άλλων επιπλοκών κατά τη γέννα. Το μικρό βάρος κατά τη γέννηση θεωρείται παράγοντας υψηλού κινδύνου για διαταραχές της όρασης.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε φάρμακο, φυτικό παράγωγο ή άλλο σκεύασμα.

Η εξέλιξη της όραση μετά τη γέννηση

Αμέσως μετά τη γέννηση, ο γιατρός σας θα εξετάσει τους οφθαλμούς του μωρού σας για να αποκλείσει τον κίνδυνου συγγενούς καταρράκτη ή άλλης νεογνικής οφθαλμικής πάθησης. Αν και τέτοιες παθήσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, πρέπει να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα για να περιοριστεί οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα στην ανάπτυξη της όρασης.

Επίσης, είθισται να πραγματοποιείται επάλειψη αντιβιοτικής αλοιφής στους οφθαλμούς του νεογέννητου για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση από βακτήρια που βρίσκονται στην περιοχή του κόλπου κατά τη γέννηση.

Όταν γεννιέται το μωρό σας βλέπει μόνο ασπρόμαυρα και αποχρώσεις του γκρι. Τα νεύρα στον εγκέφαλο και στον αμφιβληστροειδή δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Επίσης, ένα νεογέννητο δεν έχει τη δυνατότητα να εστιάσει σε αντικείμενα. Ακόμη κι αν δεν μπορεί να εστιάσει στο πρόσωπό σας, είναι κάτι που θα γίνει με τον καιρό και δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί.

Παρ όλους τους περιορισμούς στην όραση, μελέτες δείχνουν ότι μετά από λίγες μόνο ημέρες, τα νεογέννητα προτιμούν να κοιτάζουν το πρόσωπο της μητέρας τους από εκείνη ενός άγνωστου προσώπου.

Επίσης, είναι πιθανό να παρατηρήσετε πόσο μεγάλα φαίνονται τα μάτια του μωρού σας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μάτια του παιδιού σας βρίσκονται στο 65% του μεγέθους που θα έχουν κατά την ενηλικίωση, από τη πρώτη μέρα.

Τα μάτια του παιδιού σας κατά τον πρώτο μήνα

Τον πρώτο μήνα της ζωής του, το μωρό σας δεν έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο φως. Στην πραγματικότητα, για να αντιληφθεί ένα νεογέννητο την ύπαρξη φωτός, θα πρέπει να είναι 50 φορές πιο έντονο από αυτό που χρειάζεται ένας ενήλικας.

Πολύ σύντομα αναπτύσσεται η δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τα χρώματα. Μία εβδομάδα μετά τη γέννηση τους, μπορούν να αντιληφθούν το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το πράσινο. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω για να αντιληφθούν το μπλε και το μοβ.

Μην σας ανησυχεί το γεγονός ότι τα μάτια του μπορεί να μην συντονίζονται μεταξύ τους. Ένα από τα δύο μάτια μπορεί να έχει κάποια μορφή στραβισμού περιστασιακά, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Αν παρατηρήσετε ότι το φαινόμενο είναι συχνό και επίμονο, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Για να βοηθήσετε την ανάπτυξη της όρασης του μωρού σας, διακοσμείστε το δωμάτιο τους με φωτεινά έντονα χρώματα. Χρησιμοποιείστε πίνακες και έπιπλα με αντιθετικά χρώματα και σχήματα. Κρεμάστε ένα παιχνίδι με ζωηρά χρώματα και διάφορα σχήματα πάνω από την κούνια του.

Η ανάπτυξη της όραση κατά τον δεύτερο και τρίτο μήνα

Στη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου μήνα συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στην ανάπτυξη της όρασης. Τα νεογέννητα αποκτούν οξύτερη οπτική αντίληψη και οι οφθαλμοί τους λειτουργούν καλύτερα και πιο συντονισμένα. Το παιδί σας σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να ακολουθεί με το βλέμμα του κινούμενα αντικείμενα και να προσπαθεί να ακουμπήσει πράγματα που βλέπει.

Επίσης σε αυτή την ηλικία μαθαίνουν πώς να αλλάζουν κατεύθυνση στο βλέμμα τους χωρίς να περιστρέφουν το κεφάλι τους. Τα μάτια τους είναι πιο ευαίσθητα στο φως σε ηλικία τριών μηνών, περίπου 10 φορές λιγότερο ευαίσθητα από αυτά ενός ενήλικα. Γι\' αυτό το λόγο θα ήταν καλό να μειώνετε λίγο το φως στο υπνοδωμάτιο.

Για να καλύτερη ανάπτυξη της όρασης του παιδιού σας στον δεύτερο και τρίτο μήνα, η Οφθαλμομετρική Αμερικανική Ένωση προτείνει:

Η ανάπτυξη της όρασης από τον τέταρτο μέχρι τον έκτο μήνα.

Σε ηλικία έξι μηνών έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στο κέντρο ελέγχου της όρασης στον εγκέφαλο, επιτρέποντας στο νεογέννητο να βλέπει πιο καθαρά και να κινεί τα μάτια του ταχύτερα, ακολουθώντας την κίνηση των αντικειμένων.

Η οπτική οξύτητα από 20/400 κατά τη γέννηση φτάνει περίπου στο 20/25 σε ηλικία 6 μηνών. Η ικανότητα να αντιλαμβάνονται τα χρώματα θα πρέπει, επίσης, να είναι παρόμοια με αυτή ενός ενήλικα, επιτρέποντας στο παιδί σας να βλέπει όλα τα χρώματα της ίριδας.

Σε αυτή την ηλικία υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ οφθαλμών και χεριών του βρέφους, επιτρέποντας του να εντοπίζει και να αγγίζει με ευκολία αντικείμενα ή να κατευθύνει στο στόμα το μπιμπερό του για να τραφεί.

Στην ηλικία των έξι μηνών το παιδί σας θα πρέπει να κάνει την πρώτη του οφθαλμολογική εξέταση.

Παρόλο που το βρέφος δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους χαρακτήρες που αναγράφονται σε οφθαλμικό διάγραμμα, ο οφθαλμίατρος μπορεί να πραγματοποιήσει εξέταση για να βεβαιωθεί για την οπτική του οξύτητα, να εντοπίσει πιθανή μυωπία ή αστιγματισμό και να αξιολογήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο οφθαλμών.

Επίσης ο οφθαλμίατρος σας θα μπορέσει να ελέγξει για παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης του παιδιού σας. Η εξέταση αυτή καλό είναι να γίνει από ειδικό παιδοφθαλμίατρο.

Η ανάπτυξη της όρασης από τον έβδομο μέχρι τον δωδέκατο μήνα.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική περίοδο στην ανάπτυξη του παιδιού σας. Σε αυτή την ηλικία, τα βρέφη αποκτούν πιο ολοκληρωμένη αίσθηση του σώματός τους και μαθαίνουν να συντονίζουν την όραση με την κίνηση του σώματος.

Στην περίπτωση που παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα των ματιών του παιδιού σας, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε. Τα περισσότερα νεογέννητα έχουν μπλε οφθαλμούς καθώς δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως η σκούρα χρωστική της ίριδας. Σταδιακά μεταβάλλεται το χρώμα των οφθαλμών σε καφέ, πράσινο, γκρι ή κάτι ανάμεικτο.

Για να βοηθήσετε στην εξέλιξη της ικανότητας συγχρονισμού όρασης και κίνησης του σώματος του παιδιού σας, τοποθετήστε το αγαπημένο του παιχνίδι στο πάτωμα και παρακινείστε το να το φτάσει. Επίσης δώστε του παιχνίδια και αντικείμενα που μπορεί να αποσυναρμολογεί και να επανσυναρμολογεί.

Βεβαιωθείτε ότι οι οφθαλμοί του παιδιού σας λειτουργούν συγχρονισμένα. Ο στραβισμός, πάθηση που αφορά στη δυσλειτουργία συγχρονισμού των οφθαλμών, είναι σημαντικό να εντοπισθεί και να θεραπευθεί εγκαίρως για να αναπτυχθεί ομαλά η όραση και στους δύο οφθαλμούς. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι).

Παρόλο που χρειάζεται μήνες για να αναπτυχθεί πλήρως η ικανότητα συγχρονισμού των οφθαλμών, εάν πιστεύετε ότι ένα από τα μάτια του παιδιού σας δεν εστιάζει κανονικά ή δεν κινείται αρμονικά με το άλλο, επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρο σας.

Προβλήματα στην όραση πρόωρων βρεφών.

Η φυσιολογική περίοδος κύησης εκτείνεται στις 40 εβδομάδες. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα βρέφη που γεννιούνται πριν την 37η εβδομάδα θεωρούνται πρόωρα.

Το κάπνισμα την περίοδο της κύησης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Τα πρόωρα βρέφη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους στην ανάπτυξη της όρασής τους σε σχέση με όσα γεννιούνται κανονικά.

Αμφιμβληστροειδοπάθεια της προωρότητας.

Πρόκειται για την αντικατάσταση του φυσιολογικού ιστού του αμφιβληστροειδούς με ινώδη και αγγειακό ιστό . Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει ουλές στον αμφιβληστροειδή, μείωση της όρασης και αποκόλληση. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση.

Όλα τα πρόωρα νεογνά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αυτής της πάθησης. Το ελλιπές βάρος είναι ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας, ιδιαιτέρως εάν χρειαστεί να εισαχθεί το νεογνό σε περιβάλλον οξυγόνου αμέσως μετά τη γέννησή του.

Αν το παιδί σας γεννηθεί πρόωρα, αναζητήστε έναν εξειδικευμένο οφθαλμίατρο για παιδιά που θα μπορέσει να εξετάσει ενδελεχώς τους οφθαλμούς του και να αποκλείσει τη συγκεκριμένη πάθηση.

Νυσταγμός. Πρόκειται για μία ακούσια κίνηση των ματιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο νυσταγμός αναγκάζει το μάτι να στρέφεται αργά προς μία κατεύθυνση και να επιστρέφει απότομα. Η κίνηση των οφθαλμών είναι συνήθως οριζόντια, αλλά μπορεί να είναι διαγώνια ή περιστροφική.

Ο νυσταγμός μπορεί να υπάρχει από τη στιγμή της γέννησης ή να αναπτυχθεί μετά από μερικούς μήνες.Παράγοντας κινδύνου είναι η ατελής ανάπτυξη του οπτικού νεύρου, ο αλφισμός και ο συγγενής καταρράκτης. Το εύρος των κινήσεων του οφθαλμού συνήθως υποδεικνύει το μέγεθος της βλάβης που θα υποστεί η όραση του βρέφους κατά την ανάπτυξή.

Σε περίπτωση που το παιδί σας παρουσιάσει συμπτώματα νυσταγμού, επισκεφθείτε τον γιατρό σας άμεσα.