ΚΕΡΑΤΙΤΙΣ ΑΠΟ ΑΠΛΟ ΕΡΠΗΤΑ

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΚΕΡΑΤΙΤΙΣ ΑΠΟ ΑΠΛΟ ΕΡΠΗΤΑ-1

Ο ιός του έρπητα τύπου Ι είναι ο ίδιος τύπος ιού που συναντάμε και στην ερπητική χειλίτιδα. Υπάρχει στο 85% – 90% των ανθρώπων σε λανθάνουσα κατάσταση και ενεργοποιείται κάτω από συνθήκες άγχους, άλλων μολύνσεων, αδυναμίας του οργανισμού, κ.λπ.
Η πιο συχνή προσβολή στον οφθαλμό παρουσιάζεται στον κερατοειδή χιτώνα (ερπητική δενδριτική κερατίτιδα). Συνήθως εμφανίζεται με ερυθρό επώδυνο μάτι, ευαισθησία στο φως, δακρύρροια και μειωμένη όραση. Μπορεί επίσης να υπάρχει ερεθισμός του δέρματος γύρω από τον οφθαλμό. Η βλάβη στον κερατοειδή ονομάζεται δενδρίτης και υποχωρεί με ή χωρίς θεραπεία αν και η έλλειψη θεραπείας επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη της προσβολής. Συχνά μένουν ουλές στον κερατοειδή, οι οποίες αν είναι κεντρικές, μειώνουν την όραση. Η θεραπεία γίνεται με αντιερπητικούς παράγοντες.

Αν η προσβολή προχωρήσει πιο βαθειά, στο στρώμα του κερατοειδούς, τότε χρειάζεται και η ενίσχυση της θεραπείας με σταγόνες κορτιζόνης. Αν η προσβολή προχωρήσει μέσα στον οφθαλμό, τότε χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση της θεραπείας με αντιερπητικά χάπια (acyclovir από το στόμα).