ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΔΑΚΡΥΪΚΩΝ ΣΩΛΗΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΑΚΡΥΪΚΑ ΣΩΛΗΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΤΑ ΒΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΤΟΥΣ;

Τα δακρυϊκά σωληνάρια είναι τα κανάλια που οδηγούν την αποχέτευση των δακρύων. Υπάρχουν δύο άνω δακρυϊκά σωληνάρια από τα οποία παροχετεύεται το 20% και δύο κάτω από τα οποία παροχετεύεται το 80% των δακρύων. Τα βύσματα απόφραξης των δακρυϊκών σωληναρίων τοποθετούνται μέσα στα δακρυϊκά σωληνάρια εμποδίζοντας την αποχέτευση των δακρύων. Έτσι σε περίπτωση μειωμένης παραγωγής δακρύων βοηθούν την όποια ποσότητα δακρύων παράγεται, να παραμένει στον οφθαλμό, ούτως ώστε να περιορίζονται τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλούνται από την ξηροφθαλμία.

ΠΟΤΕ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΥΣΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ;

Ενδείκνυται όταν τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι πολύ έντονα και χρειάζεται η ενστάλαξη κολλυρίων φυσιολογικών δακρύων πολλές φορές την ημέρα. Όταν η ενστάλαξη των κολλυρίων αυτών δεν επαρκεί και το Schrimer Test είναι πολύ χαμηλό, η τοποθέτηση των βυσμάτων των δακρυϊκών σωληναρίων απαλλάσσει τις περισσότερες φορές από τα δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα του ξηρού οφθαλμού.

ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ;

Τοποθετούνται πολύ εύκολα στο εξωτερικό ιατρείο με ειδική λαβίδα ένθεσης χρησιμοποιώντας αναισθητικές σταγόνες κολλυρίου. Δεν υπάρχει καθόλου πόνος και η τοποθέτησή τους διαρκεί γύρω στα 30 δευτερόλεπτα. Ακολούθως ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες.

ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΥΣΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΜΟΝΙΜΑ Ή ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;

Συνήθως η διάρκεια ζωής τους είναι γύρω στον ένα χρόνο.

ΤΑ ΒΥΣΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ;

Στην πλειοψηφία των ασθενών ναι, ειδικά σε αυτούς που η ξηροφθαλμία οφείλεται σε χαμηλή παραγωγή δακρύων ( πολύ χαμηλό Schrimer Test ).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΒΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΔΑΚΡΥΪΚΑ ΣΩΛΗΝΑΡΙΑ;

Συνήθως προσαρμόζονται στα κατώτερα, αφού έτσι επιτυγχάνεται να παραμένει στον οφθαλμό το 80% της παραγωγής των δακρύων. Αν τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας επιμένουν, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στο κλείσιμο των ανώτερων δακρυϊκών σωληναρίων.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΥΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ;

Πολύ σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί μόλυνση ή και ερεθισμός της περιοχής εμφύτευσης, που αντιμετωπίζεται με κολλύρια και με απομάκρυνση του βύσματος. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί υπερβολική ποσότητα δακρύων στον οφθαλμό ή και απώλεια του βύσματος με ανάγκη αποκατάστασής του από καινούριο.