ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ

Η αμβλυωπία είναι ένα πρόβλημα που συναντάται στο 2%-3% του πληθυσμού και αν δεν αντιμετωπιστεί, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα εξέλιξη της ζωής του ασθενούς. Συνήθως η κεντρική όραση δεν αναπτύσσεται κανονικά στον έναν οφθαλμό, ο οποίος κι ονομάζεται αμβλυωπικός. Ο στραβισμός μπορεί πολλές φορές να προκαλέσει αμβλυωπία.

Η μη έγκαιρη αντιμετώπισή της, μπορεί να οδηγήσει σε λειτουργική τύφλωση του προσβεβλημένου οφθαλμού. Αν και το αμβλυωπικό μάτι έχει την ικανότητα να βλέπει, ο εγκέφαλος απορρίπτει αυτό το μάτι επειδή η όραση είναι θολή. Ο εγκέφαλος επιλέγει να βλέπει με το ΄δυνατότερο΄ μάτι.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συνήθως η αμβλυωπία αναπτύσσεται στα παιδιά μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Αν ένα παιδί ΄σφίγγει΄ τα μάτια του ή κλείνει το ένα μάτι για να δει, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει αμβλυωπία. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι οι πονοκέφαλοι, κούραση των ματιών ή η μειωμένη οπτική οξύτητα.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ;

Μία μεγάλη διαθλαστική ανωμαλία, στραβισμός ή τραύμα στον οφθαλμό σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορούν να προκαλέσουν αμβλυωπία. Είναι σημαντικό να διορθώνουμε την αμβλυωπία όσο πιο νωρίς γίνεται, πριν μάθει ο εγκέφαλος να ΄αγνοεί΄ την όραση του προσβεβλημένου οφθαλμού.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα αμβλυωπικά παιδιά μπορούν να θεραπευτούν με το κλείσιμο του ΄καλού ματιού΄, σταγόνες ατροπίνης, σωστή συνταγογράφηση γυαλιών ή και χειρουργική αντιμετώπιση του στραβισμού, αν έχει εντοπιστεί τέτοιο πρόβλημα. Αυτά όμως πρέπει να γίνουν πριν την ηλικία των επτά ετών για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αν παραμείνει η αμβλυωπία χωρίς θεραπεία, οδηγεί σε μόνιμα οφθαλμικά προβλήματα και φτωχή όραση στο προσβεβλημένο μάτι. Σε περίπτωση που στην εξέλιξη της ζωής του ατόμου το ΄καλό΄ μάτι προσβληθεί από κάποια πάθηση ή τραυματιστεί, τότε το μάτι με τη μειωμένη όραση θα πρέπει να αναλάβει και η κατάσταση δεν θα είναι ευχάριστη. Η πρόληψη σώζει στις περιπτώσεις αυτές. Όλα τα παιδιά επιβάλλεται να εξετάζονται από τον οφθαλμίατρο, ακόμα και από τη βρεφική τους ηλικία.