ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΨΕΥΔΟΑΠΟΦΟΛΙΔΩΣΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΨΕΥΔΟΑΠΟΦΟΛΙΔΩΣΗΣ-1

Το ψευδοαποφολιδωτικό σύνδρομο είναι ένα σύνδρομο που προσβάλλει κυρίως οφθαλμικούς ιστούς, με τη σταδιακή εναπόθεση σε αυτούς άσπρου φολιδώδους υλικού από τον φακό στο περιφάκιο, στο ακτινωτό σώμα, στο ενδοθήλιο, στην ίριδα και στο κορικό χείλος. Η συχνότητα παρουσίας γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας στους ασθενείς που παρουσιάζουν το σύνδρομο αυτό είναι κατά 50% μεγαλύτερη.

Θεωρείται συστηματική νόσος και συνήθως παρουσιάζεται σε άτομα άνω των 50 ετών. Μπορεί να υπάρχει και στους δύο οφθαλμούς αλλά να είναι ασύμμετρη. Το σύνδρομο αυτό έχει συνδεθεί με τη συστηματική υπέρταση, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Η αιτιολογία είναι ακόμα άγνωστη.

Παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία άνω των 70 ετών, η γενετική προδιάθεση και η φυλή (πιο συχνά εμφανίζεται στις Σκανδιναβικές χώρες). Πιθανότατα να υπάρχει γενετική προδιάθεση συνδεδεμένη με το γονίδιο LOXL 1 .

Επίσης, στο σύνδρομο ψευδοαποφολίδωσης έχουν βρεθεί υψηλά επίπεδα ομοκυστεϊνης στο πλάσμα και στα δάκρυα, τα οποία θεωρούνται παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών επεισοδίων, οπότε καλό θα ήταν στους ασθενείς αυτούς να γίνεται έλεγχος για τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης στο πλάσμα και τα δάκρυα και καρδιοαγγειακός έλεγχος.

Η διάγνωση γίνεται με την οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας στην σχισμοειδή λυχνία. Πολλές φορές παρατηρείται αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, παρουσία του άσπρου φολιδώδους υλικού στο πρόσθιο περιφάκιο και φτωχή διαστολή της κόρης. Επειδή η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση δεν έχει συμπτώματα, η τεκμηρίωση της διάγνωσης με την οφθαλμολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη.

Η ενστάλαξη κολλυρίων αν υπάρχει γλαύκωμα και το χειρουργείο καταρράκτη όπου χρειάζεται είναι η θεραπεία επιλογής.

Ειδική προφύλαξη και προσοχή πρέπει να δώσουμε σε άτομα που θα υποβληθούν σε χειρουργείο καταρράκτη, γιατί πολλές φορές το ψευδοαποφολιδωτικό υλικό προκαλεί διάλυση ή αστάθεια των ινών του ακτινωτού σώματος που συγκρατούν τον φακό του οφθαλμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο καλός προεγχειρητικός έλεγχος πολλές φορές θα μας απαλλάξει από δυσάρεστες εκπλήξεις και θα βοηθήσει στη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε στο χειρουργείο μας.